الزواج و الإرشاد الأسري

hello im 16 years old turning 17 soon, the reason...

hello im 16 years old turning 17 soon, the reason im writing this is because i just wants answers and i want to understand what is happening to me since this never happened, ive been through alot with family and friends and relationships, i have divorced parents and i actually dont feel anything about it i have 3 siblings 1 older sister and 2 younger brothers, growing up i really had a good relationship with my sister but 2 years ago we had a small fight and till this day she refuses to speak to me whatsoever and for my 2 younger brother i have a good relationship with them all of these stuff i got used to it, im the only one and my younget brother speaks to my father so when my mom wants something or my dad im the one who you know basically pass their words this they have no contact, its really draining that i do everything when im just 16 listening to them say bad things about each other to me and there i am just quiet sometimes my mom even gets mad at me and not speak to me because she doesn't really like the fact im speaking to my father, at the end in islam i cant i have to respect both of them equally. and for my friends most of them back stabbed me spoke terribly about my name and broke my trust it was my last straw i was heartbroken all of this is happening at once i know it sounds dumb and im sorry for wasting ur time but i really need help im really close to allah i pray 5 times and in every prayer i wish that he could just take my life im really tired im having suicidal thoughts everyday and it sucks i feel so alone and i just have little hope allah will change my life to the better but i cant ive never felt this way i dont really care about anything anymore i just want to be gone i dont want to be here anymore i have no interest in anything i dont want to live i wont do anything to myself since its a sin but i really need help the overthinking i dont know i want something that can make me feel happy again is there any medicine i could buy that could help me with a doctors prescription anything pls im so miserable i never thought i would be here wishing death on myself but i really want to be gone, this has been the worst year i hate this city i just want to leave everyone has put me down ive been good to everyone, i feel so alone and lonely i dont want any love i dont want anything i want to be gone i dont have the courage to ask for help to my parents they will simply blame each other, im sorry it may sound dumb reading these but its really hurting me i feel so alone everyone left me after they betrayed me im alone i just want to die i keep having suicidal thoughts . its like ill live like this forever

الرد من العميل

.

إجابة الخبير: عاليا احمد

عاليا احمد

دكتورة نفسية

بالطبع ان كا تمرين به صعب في سنك هذا، ولكنها ليست نهاية الحياه لتتكني الموت، فانت مازلت صغيره والحياه امامك وستمري بالكثير من الازمات فان توقفت وتمنيت انهاء حياتك عند كل ازمه فلن تمر الحياه ، وعليك اتخاذ موقف مع والديك فهي والدتك وهو والدك ومشاكلهم يحلوها بينهم، ويجدوا الطريقه المناسبه للتواصل بعيدا عنكم ولا تقومي بايصال اي شئ بينهم، والتفتي لنفسك لان ما ذكرتيه عن حالتك يدل على الاصابه بحالة اكتئاب فقد يتعرض كل انسان فى الحياه للضغوط النفسيه والاحباطات والمواقف المحزنه وعدم القدره على تحقيق اهدافه مما يدفعه الى الانزلاق الى طريق الاكتئاب فإن استسلم لاحزانه واحباطاته اصيب بالاكتئاب والاكتئاب عبارة عن حالة من الحزن والاحباط والتشاؤم والانعزال يشعر فيها الانسان انه غير قادر علي ممارسة حياته بالشكل الطبيعي ، وتظهر عليه الاعراض علي هيئة
حزن وانعزال ووحده وتشاؤم واحباط والنظره السوداويه للحياة
عدم الرغبه في الحديث مع الاخرين او تقبل المشاعر منهم وقد تصل لكره الاشخاص المقربين
عدم القدره علي ممارسة الانشطه المعتاده
العصبيه والهياج والقلق والتوتر الدائم وعدم القدره علي الاسترخاء
اضطرابات واضحه بالنوم فاما النوم لساعات طويله او عدم النوم والاصابه بالارق
الاقبال الشديد علي تناول الطعام بكميات كبيره او عدم القدره تماما علي تناوله
الشعور بامراض جسديه مستمره ولا يتم علاجها
عدم الشعور بقيمة الحياه او قيمة المريض شخصيا
وقد تصل في بعض الحالات الي الرغبة في الانتحار وانهاء الحياه وقد يقبل المريض علي الانتحار بالفعل
فاذا كنت تعانين من بعض تلك الاعراض فانت مصابه بالفعل بحالة اكتئاب ويجب التوجه للعلاج لان الحاله لا تزول من تلقاء نفسها بل ان الاعراض تزداد حده
واولي خطوات العلاج هي التوجه للطبيب النفسي للفحص وتحديد اذا كانت الحالة تحتاج علاج دوائي ام لا وفي حالة ضرورته وصف العلاج المناسب للحاله
يبدا العلاج في احداث اثره الطبي في خلال شهر من بداية العلاج ووقتها تشعرين انه لديك القابليه للتغيير والخروج من الحاله ويصبح بيدك انت الاسراع بالعلاج فان تمتعت بالاراده القويه والرغبه في التغلب علي الحاله ستتخلصين منها بشكل اسرع
فابداي بتغيير روتينك اليومي الذي يشعرك بالملل والاحباط وتواصلي مع اصدقائك وعائلتك واطلبي منهم مساعدتك علي التخلص من الانعزال والوحده ومارسي الانشطه التي تشعرك بالسعاده معهم
ضعي لنفسك اهداف جديده في الحياه تكوني قادره علي تحقيقها حتي تعطيك الامل والتفاؤول
في النهاية  انت القادره علي الاختيار ان لا تتركي الاكتئاب يعطل حياتك ويسيطر عليك او ان تستسلمي له  , فكما يوجد الحزن وجد السعاده والسعاده هى مفتاح العلاج والحياه تستمر ولا تتظر احد فلا تفقدي حقك فى الحياه وتحديها وواكبيها ولا تجعلي المرض ينتصر عليك ويوقفك ويمنعك من السعاده

الرد من العميل

i’ll go to a doctor this weekend but i cant be able to trust them fully since they will have contact with my parents but i will ask for privacy. thank you so much for your help inshallah i will be able to recover soon

إجابة الخبير: عاليا احمد

عاليا احمد

دكتورة نفسية

عفوا ونحن دائما في خدمتكم